Föreläsning 19 september: Så kan tryggheten för konsumenten öka när det gäller livsmedel.

Torsdag den 19 september föreläser Anders Dahlqvist, från ScanBi Diagnostics på BMC i Lund. Ämne är högintressant: vilka möjlighet finns det att kvalitetssäkra livsmedelsproduktion?

Det var i början av 2013 som köttskandaler kom i fokus. Förpackningarna innehåll inte vad som utlovades. Mest omtalad blev Findus lasagne, som innehöll hästkött. Anders, går det verkligen att införa effektiva ”kontrollsystem” så att konsumenten kan känna sig trygg?
– Grunden till kvalitetssäkring är att man tydligt definierar vad man ska leva upp till och att testerna enbart är ett verktyg för att kontrollera att man lever upp till detta. Jag kommer att tala om vilka möjligheter och begränsningar som finns.

Producenterna är hårt pressade. Får vi se en generell kvalitetsökning på livsmedelsprodukter i framtiden?
– Ja, det går att införa system där kunderna kan känna sig tryggare men den stora utmaningen är att detta måste innebära att ett kvalitetssystem med definierade kvalitetsaspekter implementeras i hela produktionskedjan från bondens odling till slutprodukten som vi köper i affären. Detta är givetvis en jättestor utmaning speciellt i en alltmer globaliserad värld.

Vilket blir ditt huvudbudskap under föreläsningen?
– Min utgångspunkt är att berätta om de olika testtekniker vi använder oss av och att ge en bild på vilka frågeställningar som de kan ge svar på. Jag vill också ge exempel på hur detta kan vara ett verktyg i kvalitetsäkring i olika steg i en produktionskedja alltifrån framtagande av frön för odling till en slutlig produkt som står på hyllan i din livsmedelsbutik.

Plats: GK-salen BMC, Sölvegatan 19, Lund
Efter föreläsningen fikar vi till självkostnadspris.
Din anmälan vill vi ha senast den 16/9
Anmäl dig här

Eller till Helén Lindgren tel. 0702 966660
e-mail: helen.lindgren@slu.se

Föreläsning gratis för medlemmar i IBMA, övriga 50:- (betalas på plats).

Glöm inte att lämna återbud vid förhinder!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *