Från njurarnas filtration till hotade kulturväxter

Februari har varit en händelserik månad för IBMA, två föreläsningar och ett årsmöte.

Veronica Lindström, LU, föreläste för oss i Lund den 5 februari om hennes avhandlingsarbete kring cystatin-C och njurens filtration. Det var en spännande föreläsning som gick från cystain-Cs historia (70-tal) till nutid och där Veronica varit med hela vägen. Tanken på att 1500 liter blod passerar njurarna varje dygn är hisnande.

Att mäta cystain-C istället för kreatinin för att bedöma glumerulis förmåga att filtrerar (GFR) tycks ha sina fördelar. Dels signalerar den för nedsatt njurfunktion tidigare än vad kreatini, dels påverkans den inte av muskelmassans storlek.

V. Lindström

Vi önskar Veronica lycka till med hennes forskning.

 

Maria Persson, SLU, var hos oss i Lund den 27 februari och föreläste om POM, programmet för odlad mångfald och framförallt om lök- och krukväxt uppropet. POM är Sveriges insats för att långsiktigt bevara och nyttja våra kulturväxter.

Det är inte bara växter som inventerats och samlats in, även historierna kring växterna är av betydelse. Maria berättade många historier om pelargonier och tulpaner, om farmor Ruth och Signe med en odlingshistoria daterad före 1940. De har fått tips från allmänheten och föreningar om över 1700 lökar och knölar, och 1000 krukväxter från hela Sverige. Skåne har varit väl representerat! En del av växterna inom POM är idag till försäljning så håll utkik efter denna symbol:

Vill ni veta mer eller komma med tips kan ni läsa på POMs hemsida: www.pom.info/

M Persson POM

 

Årsmöte 2014

Efter Maria Persson var det dags för årsmöte. Det var inte så mycket nytt detta årsmöte men Pia Ohlsson slutade i valberedningen och vi tackar henne för denna tid. Ny i valberedningen är Gun-Britt Ericsson och vi hälsar henne välkommen.

P Ohlsson

 

Väl Mött!

Styrelsen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *